Följ Stångåstaden

Gränsöverskridande samarbete för tryggare platser

Nyhet   •   Jul 06, 2016 13:06 CEST

Föreningen Linköpingsandan vill skapa trygga platser, även nattetid. Ryd och Skäggetorp är först ut i satsningen. Nu startar man samarbete med fastighetsbolag och försäkringsbolag.

För de unga Skäggetorpsborna Anton Juholt och Mohammad ”Hamma” Mohammedian som driver Linköpingsandan, är målet att få alla i Linköping att verkligen känna sig som en del av staden.

- Vi vill vara en del av det här samarbetet för att vi tror att vi kan göra skillnad tack vare vårt stora nätverk och förankring i det lokala. Vi hoppas att många ska vilja vara med oss vid dessa tillfällen och bidra till en härlig, positiv stämning, berättar Anton.

Föreningen Linköpingsandan verkar sedan förra året i Skäggetorp och driver bland annat nattfotboll med mycket goda resultat, en satsning som även Länsförsäkringar Östgöta är med och stöttar. Målsättningen är att verka i hela Linköping och nu planerar Linköpingsandan att starta verksamhet i Ryd. Sedan ett par år tillbaka arbetar fastighetsbolag i Skäggetorp tillsammans (både kommunala och privata) när det gäller övergripande områdesfrågor; föreningen Fastighetsägare i Skäggetorp består av Willhem, Stångåstaden, Victoria Park och Lejonfastigheter. De flesta äger även fastigheter i Ryd och har tagit samarbetet vidare dit.

Syftet med samarbetet är att få fler människor i rörelse på särskilda platser och längs vissa stråk, under de timmar på dygnet som upplevs mest otrygga, kl. 22-02. Utgångspunkten blir två tält som ställs upp utanför centrumhusen i Skäggetorp respektive Ryd. Vid varje tillfälle kommer ansvariga att finnas på plats vid tälten för att organisera och delta i promenaderna. Både erfarna nattvandrare och de som aldrig gått tidigare är varmt välkomna att delta. Under kvällen/natten kommer sedan grupper att röra sig till och från tälten i en lugn ström. Allt för att skapa en ökad känsla av trygghet för de som t ex kommer hem med nattbussen eller av annan anledning befinner sig ute. De har möjlighet att ta sig hem via dessa stråk istället för att ta andra vägar.

- För oss som lokalt, kundägt bolag har det alltid varit viktigt att ta ett aktivt ansvar och skapa trygghet och möjligheter för Östergötland, säger Tommy Eklöf, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta. Det ligger också i våra kunders intresse att vi på olika sätt bidrar till ett tryggt och hållbart samhälle.

- Vi har alla olika infallsvinklar och kan bidra med olika erfarenheter, berättar Ann-Kristin Elsehamn,stadsdelsutvecklare på Stångåstaden och styrelseledamot i föreningen Fastighetsägare i Skäggetorp. För oss fastighetsägare är det naturligtvis viktigt att våra hyresgäster känner sig trygga med att vistas fritt i sitt område, dygnets alla timmar. Men vi vet av erfarenhet att kvällar och nätter är en tid som ofta upplevs mer otrygg och därför är denna typ av aktiviteter alltid intressant.

Datumen för tillfällen är inte helt spikade, men det kommer att bli alla lördagar från och med 9 juli till mitten av augusti. Eventuellt blir det fler kvällar i veckan.

Löpande information: https://www.facebook.com/linkopingsandan